"Світлиця слова у безмежжі часу"

2018-11-14

У читальній залі центральної районної бібліотеки 13 листопада відбулась літературна година під назвою «Світлиця слова у безмежжі часу», присвячена Дню української писемності та мови. Ведучі заходу – бібліотекарі Альона Стус та Катерина Пастух розповіли учням 8-Б кл. НВК «ЗОШ І-ІІІ ст.-гімназія» (кл. керівник Ірина Колесник) про історію виникнення письма і про його надзвичайно важливе значен¬ня для народу. Великий внесок у розвиток писемності зробили творці слов'янської азбуки Кирило і Мефодій та їх послідовник Нестор Літописець – автор найвидатнішої пам’ятки літописання слов’янської культури «Повість временних літ». Також учні мали змогу дізнатись про одного із перших східнослов'янських друкарів – Івана Федорова. Саме він видрукував в 1564 році свою першу книгу — «Апостол», а у 1574 році уклав і надрукував перший східнослов’янський посібник — «Буквар» з граматикою. 7 березня 1573р. друкар Іван Федоров заснував у Львові першу в Україні друкарню. З часу винайдення писемності фактично почався період документальної історії людства, тому стало можливим не тільки передавати мовну інформацію на відстані, але й закріпити її у часі.

Сучасна українська літературна мова пов'язує свою історію з конкретною датою — виданням у 1798 р. «Енеїди» Івана Котляревського. Знаменита поема стала першим друкованим твором, написаним живою народною мовою. Надалі письменник продовжував писати свої твори у її кращих традиціях. Одним із них є п’єса «Наталка Полтавка», уривок з якої показали учням учасники креативної студії «Дійство».

Рідна мова – це мова, що першою засвоюється дитиною і залишається зрозумілою на все життя. Рідною прийнято вважати мову нації, мову предків, яка пов’язує людину з її народом, з попередніми поколіннями, їхніми духовними надбаннями. Адже, саме виникнення письма має надзвичайно важливе значен¬ня в історії народу.

Колектив бібліотеки вдячний за наданий технічний супровід в проведенні заходу працівнику Жмеринської дирекції кіновідеомережі та кіновідеопрокату О. Зайчуку.

Альона Стус, Катерина Пастух –
бібліотекарі КЗ «Жмеринська ЦРБ ім. В. П. Вовкодава»

/Files/images/літ год.jpg/Files/images/літ год1.jpg/Files/images/літ год2.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 366

Коментарi