"Козацькі забави" по – тартацьки

2017-10-14

Свято Покрови Пресвятої Богородиці було головним для запорозьких козаків, та й у нас віднедавна воно відзначається саме як День захисника України. Для кожного українця це свято величне і важливе. В цей день ми вшановуємо наших героїв, тих які зараз борються за волю і гідне життя для свого народу, і тих, хто віддав життя за Україну.

Не залишились і осторонь працівники культури. 14 жовтня в с. Тартак відбулося літературно-музичне розважальне дійство під назвою "Козаки – мужні лицарі України", яке підготували працівники КЗ "Жмеринська центральна районна бібліотека ім. В. П. Вовкодава", завідуюча бібліотекою с. Тартак Надія Лівшун, клубні працівники Галина Стефурак та Галина Мельник.

На свято завітала громада села, голова сільської ради Олександр Смущак, депутати сільської ради Ірина Довгань, Тетяна Кабалюк, провідний методист районного Будинку культури Іван Посвалюк та почесні гості – отаман окремого гетьманського полку ім. Івана Сірка Василь Антонієвич, учасники АТО Олександр Дудар і Василь Штогрін.

Прозвучав козацький марш. Ведучі розпочали літературно-музичне розважальне дійство. З вітальним словом до всіх присутніх звернувся голова сільської ради Олександр Смущак. Галина Мельник вручила запашний коровай почесному гостю, отаману Василю Антонієвичу. Він привітав всіх із святом і вручив посвідчення Обозного полку ім. Івана Сірка з присвоєнням звання сотник "Капітан" Сергію Довганю, а Миколі Ковалю присвоєно звання гуртовий "Старший прапорщик".

Дорогою ціною платить сьогодні Україна за своє право лишатися незалежною державою – життям найкращих синів і дочок, які боронять її на сході. Хвилиною мовчання вшанували пам'ять полеглих за волю України.

На святі звучали пісні у виконанні Сергія Борто, Вікторії Лівшун та Тетяни Кабалюк; читали вірші Артем Косаківський, Тетяна та Олександр Полякові, Максим Дудар, Ілля Рудик, Владислав Істратов й учасники літературно-мистецького клубу "Синій птах" що діє при центральній районній бібліотеці (керівник Ірина Козловська); розігрувалися сценки.

Багато українських письменників присвятили свої твори темі козацтва. Ознайомитись з ними мали можливість всі бажаючі під час перегляду літератури, який підготувала до заходу завідуюча бібліотекою Надія Лівшун.

За давнім звичаєм на святі молоді люди мали можливість помірятися силою та спритністю, виявити звитягу і мужність, довести своє право називатися спадкоємцями великих пращурів під час проведення "Козацьких забав". Учасники дійства активно відповідали на запитання, проявляючи свою кмітливість. Брали участь у розважальних конкурсах "Мішок", "Осідлай коня", "Козацька сила"та інших. Переможці були нагороджені медалями та солодощами. Після закінчення розважальних конкурсів всі присутні із задоволенням смакували козацький куліш та рибну юшку, яку приготували сотник Сергій Довгань та гуртовий Микола Коваль.

Ведучі заходу щиро дякують за допомогу у його проведенні директору "Тартацької мрії" Олегу Кусюку.

Валентина Підлісна – провідний бібліотекар

КЗ "Жмеринська ЦРБ ім. В.П. Вовкодава".

/Files/images/тартак6.jpg/Files/images/тартак4.jpg/Files/images/тартак3.jpg/Files/images/тартак2.jpg/Files/images/тартак5.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 319

Коментарi