Так ми працювали у 2014 році

2014-12-22

КЗ "Жмеринська ЦРБ" є методичним центром для працівників сільських книгозбірень району.

З метою вдосконалення фахової майстерності бібліотечних працівників, поширення кращого досвіду роботи, проведено протягом 2014 року семінари: "Краєзнавство, як дієвий засіб патріотичного виховання користувача бібліотеки", "Публічна бібліотека, як центр сімейного читання"; методичні дні: "Аналіз діяльності бібліотек Жмеринського району", "Бібліотечний фонд - основа діяльності бібліотеки", "Клуби за інтересами – форма розширення впливу бібліотеки", "Сучасна бібліотека – абетка іміджу", "Планування та прогнозування бібліотечної діяльності на 2015 рік", практикум "Книжкова виставка – візитна карта бібліотеки".

Залишаються ефективною формою методичної роботи виїзди на місця, що здійснюються за всіма напрямками роботи.

Під час таких вивчень працівники не лише фіксують факти, але й аналізують роботу, відзначаючи позитивне застосування інноваційних форм і методів, узагальнюють недоліки, пропонують шляхи їх усунення, дають рекомендації щодо вирішення проблемних питань. Надається також і практична допомога під час виїздів по впорядкуванню бібліотечних виставок та тематичних полиць.

Протягом даного періоду здійснено 33 виїздів до бібліотечних установ: експертно – діагностичний аналіз (комплексні вивчання) – 4 , надання допомоги по всіх напрямках роботи – 20, вивчення стану роботи – 9. Методичною службою ЦРБ – надано 110 індивідуальних консультацій працівникам сільських установ. Консультації надавались по різних питаннях усно, письмово та по телефону.

Для підвищення професійного рівня та послуг працівників району, у методичному відділі сформовано фонд професійної літератури; теки з різної тематики: "В епіцентрі змін", "Банк кращих сценарних матеріалів", "Скарбничка ідей", "Шпаргалка бажаючим створити клуби та об'єднання за інтересами", "Краєзнавство в бібліотеці", "Досвід зарубіжних та вітчизняних колег", "Консультації з питань по популяризації літератури", "Методика проведення масових заходів"; оформлено виставки "Досвід. Креатив. Майстерність", "Увага! Цікава публікація", "Ідеї...Ідеї..? Ідеї!"

/Files/images/P1010202.JPG

До послуг сільських колег ведуться картотеки: "картотека масових заходів", "періодичних фахових видань", "консультаційно-інформаційна картотека з бібліотекознавства".

Ефективною методичною допомогою бібліотекам є інформаційна робота, що здійснюється за допомогою видавничої діяльності, а саме: "Рекомендаційний список фахової літератури", пам'ятка читача "Сімейні відносини", пам'ятка бібліотекарю "Створи свій імідж", рекомендаційний список "Бібліотека – організатор сімейного читання", брошура "Жмеринщина бібліотечна 2012-2013 рр.", калейдоскоп з досвіду роботи по екологічній просвіті "Обіймемо землю красою й любов'ю", методичні рекомендації "Клуби і гуртки в публічних бібліотеках: від задуму до втілення" та "Мистецтво створювати акції", брошура "Клуби за інтересами – форма розширення впливу бібліотеки".

Для вдосконалення роботи клубів за інтересами, що діють при бібліотеках, для працівників сільських книгозбірень на базі ЦРБ проводяться майстер-класи з різних видів прикладного мистецтва: квілінг, оригами, вишивка стрічками, виготовлення ляльок – мотанок, в'язання гачком, написання писанок та іншого.

Клубні об’єднання за інтересами вже давно стали звичною складовою бібліотечного середовища, важливим інструментом пропаганди книги, популяризації бібліотеки у суспільстві. Це одна з вдалих форм диференційованої роботи з різними групами читачів по задоволенню їх читацьких запитів.

Тому, не випадково на черговому занятті по підвищенню кваліфікації бібліотекарів Жмеринського району, яке відбулося 13.02.2014р., розглядалася тема "Клуби за інтересами – форма розширення впливу бібліотеки".

Перед колегами з консультацією "Клуби та гуртки в публічних бібліотеках від задуму до втілення" виступила методист 1 категорії Л.Д. Гуцол. Увазі присутніх було запропоновано бібліографічний огляд фахових видань даної тематики, який представила методист 1 категорії Г.І. Будз.

Про роботу своїх клубів розповіли завідуючі бібліотеками: с. Сьомаки С.О. Біліченко (клуб "Криниченька"), с. Сербинівці С.М. Гадасюк (гурток "Вербова сопілка"), с. Станіславчик Т.М. Капрей (клуб "Паперопластик"), с. Тартак Н.В. Лівшун (гурток "Умілі рученята"), провідний бібліотекар ЦРБ С.В.Заступ (клуб "Подоляни"), провідний бібліограф – краєзнавець Л.Л. Тупчій (міськрайонне літературне об'єднання "Калинове гроно").

Учасники заняття прийняли активну участь в обговоренні роботи клубів та об'єднань за інтересами...

/Files/images/P1010121.JPG

/Files/images/P1010123.JPG/Files/images/P1010124.JPG

Щоб привернути увагу громадськості до проблеми сім'ї, до захисту її прав та з метою посилення відповідальності суспільства і, зокрема, батьків за долю дітей, їх всебічний розвиток та прояв здібностей, Організація Об'єднаних Націй проголосила 2014 рік "Міжнародним роком сім'ї".

Сьогодні бібліотеки залишаються одним з найважливіших установ соціальної сфери, які забезпечують культурно – виховний процес сім'ї. Бібліотеки завжди прагнули підвищити свій вплив на сім'ю з метою реалізації можливостей і здібностей підростаючого покоління. Сьогодні, коли економічні та політичні труднощі торкнулися кожної сім'ї, добра розумна книга, сімейні читання повинні знову об'єднати людей, відновити повагу, дати надію, вдихнути любов та милосердя в складні людські взаємостосунки.

"Публічна бібліотека як центр сімейного читання" - саме під такою назвою на базі центральної районної бібліотеки пройшов семінар бібліотечних працівників району.

Учасникам семінару були запропоновані консультації "Бібліотека як організатор сімейного читання" (методист Г. Будз) та "Сімейне читання як спільна діяльність родини та бібліотеки" ( методист Л. Гуцол).

Про духовну єдність поколінь розповіла провідний бібліограф – краєзнавець Л. Тупчій.

Своїм досвідом роботи поділилися наші колеги: Ж. Козаченко (с. Тарасівка), Т. Капрей (с. Станіславчик), О. Мацишина (с. Олександрівка), В. Гайсанюк (с. Межирів), Н. Шлячук (с. Стодульці) та інші.

Досить змістовну бесіду провела провідний бібліотекар ЦРБ С.Заступ біля книжкової виставки "Сім'я – основа кожної цивілізації".

/Files/images/P1010113.JPG/Files/images/P1010201.JPG/Files/images/P1010123 -2.JPG/Files/images/P1010123.JPG

16 жовтня 2014 року на базі КЗ "Жмеринська ЦРБ" відбувся районний семінар – практикум завідуючих сільських бібліотек на тему "Книжкова виставка – візитна карта бібліотеки".

На семінарі – практикумі з консультацією "Організація виставок у бібліотеці" виступили методист 1 кат. Г.Будз; виставку – хроніку "Велич ратного подвигу" представила провідний бібліотекар С. Заступ. Увазі присутніх провідний бібліограф – краєзнавець Л. Тупчій презентувала тематичний перегляд "Мудрість козацької доби".

Учасники семінару взяли активну участь у практичних заняттях по оформленню бібліотечних виставок, літературних переглядів та розкритих тематичних полиць, а також мали можливість познайомитися з досвідом вітчизняних колег щодо нестандартних підходів до організації бібліотечних виставок.

/Files/images/P1010155.JPG/Files/images/P1010145.JPG/Files/images/P1010158.JPG/Files/images/P1010137.JPG/Files/images/P1010184.JPG

З 13 по 17 жовтня в Україні проходить "Європейський тиждень місцевої демократії", тому до бібліотеки було запрошено головного спеціаліста організаційного відділу Жмеринської РДА Вадима Миколайовича Швеця, який ознайомив присутніх з практикою впровадження органами місцевого самоврядування європейського досвіду місцевої демократії.

Також були запрошені головні спеціалісти відділу праці управління соціального захисту населення Жмеринської РДА – Ніну Василівну Маковей та Павла Івановича Гавриша, які розповіли про основні засади охорони праці в бібліотечних установах та дали відповіді на питання, що цікавили сільських бібліотекарів.

/Files/images/P1010078.JPG/Files/images/P1010108-1.JPG

Сьогодні вже не стоїть питання «Чи потрібен імідж бібліотеці?». Бібліотека виробляє свій індивідуальний образ, в основі якого лежать такі цінності як інформація, культура, мистецтво, освіта тощо. Найбільш актуальним для бібліотеки стає завдання – створити позитивний імідж та зламати стереотипи зневажливого ставлення до бібліотечної професії як рутинної та неперспективної. Цьому сприяє багато аспектів.

Мати позитивний імідж означає – бути першим, бути найкращим, бути не таким, як інші; вміти імпонувати читачеві, повноцінно та якісно задовольняти його запити. Саме ці питання висвітлювалися на методичному дні "Сучасна бібліотека: абетка іміджу", який відбувся у КЗ "Жмеринська ЦРБ".

На заняття було запрошено завідуючу науково – методичного відділу Вінницької ОУНБ ім. К.А.Тімірязєва Марченко Тетяну Миколаївну, яка провела з бібліотекарями району бібліотечний колоквіум "Бібліотека: пошук балансу між традиційним та новим". Увазі присутніх запропоновано консультацію "Імідж бібліотеки як фактор її розвитку" (методист Л.Гуцол), проведено тренінг "Імідж сучасного бібліотекаря" (методист Г. Будз).

Імідж – це загальне уявлення про бібліотеку, розробка свого стилю, створення позитивного образу, який буде відрізняти її від інших та дозволить легко впізнавати. І бібліотекарі саме ті люди, які повинні тримати марку своєї індивідуальності і тим самим створити належний імідж своєї бібліотеки і в цілому всієї системи.

/Files/images/P1010083.JPG/Files/images/P1010090.JPG/Files/images/P1010092.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 364

Коментарi